Co to jest mastyks i guma mastyksowa? Łzy z Chios

Kropla żywicy z drzewa zwanego mastyksem to zjawisko, które zadziwi Cię, gdy zobaczysz je po raz pierwszy. Jest to żywica drzewa Pistacia lentiscus, które rośnie na wyspie Chios. Ciesz się jej wyjątkowym, naturalnie słodkim i żywicznym smakiem! I jej zapachem, przypominającym sosnę i owoce wiecznie zielonych lasów. Zaskoczy Cię nie tylko swoim smakiem i aromatem, ale także działaniem! Żywica ta związana jest z bogatą historią, kulturą, szczególną architekturą, organizacją upraw, ludźmi i krajobrazem małego obszaru otoczonego morzem.

Co to jest mastyks (Chios mastic gum)?

Mastyks z Chios (Chios Mastic Gum) to nazwa aromatycznej żywicy pozyskiwanej z Pistacia lentiscus var. Chia w południowym regionie greckiej wyspy Chios.

Ten w 100% naturalny produkt BIO jest wyjątkowy pod wieloma względami.

Ma wiele dobroczynnych właściwości, a jego stosowanie i handel mają tysiącletnią tradycję. Ze względu na niewielki obszar pod uprawą, mastyks jest bardzo rzadki.

Co to jest mastyks i guma mastyksowa? Łzy z Chios

Guma mastyksowa jest naprawdę wyjątkową, całkowicie naturalną substancją i jest wykorzystywana na wiele sposobów: jako element żywności i napojów oraz w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Jako środek aromatyzujący stosowana jest głównie w wyrobach piekarniczych, cukierniczych, dżemach, lodach, czekoladzie, napojach, herbacie, likierach oraz jako aktywny składnik perfum, maseczek kosmetycznych, past do zębów, płynów do płukania ust, kremów, suplementów diety (tabletki, kapsułki trawienne, proszek itp.).

Tajemnica(y) wyspy Chios

Guma mastyksowa z Chios: "kropla żywicy", która zachwyca, koi i pięknie pachnie! Gdyby istniał zastrzeżony znak towarowy dla wyspy Chios, z pewnością byłoby nim drzewo, z którego pochodzi ta żywica. To prawdziwy dar natury, który na przestrzeni wieków często stawał się kością niezgody między potężnymi władcami.

Mastyks to sok wiecznie zielonego drzewa z rodziny Anacardiaceae, rodzaju Pistacia lentiscus. Rośnie ono głównie na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego. Z tej szczególnej rodziny drzew pistacjowych tylko odmiana Pistacia lentiscus var. Chia jest systematycznie uprawiana w południowych regionach wyspy Chios, gdzie produkuje żywicę znaną ze swoich dobroczynnych właściwości.

Połączenie różnych gatunków drzew, gleby, mikroklimatu, topologii i ukształtowania terenu tego obszaru jest " tajemnicą" ekskluzywności, która charakteryzuje ten mały zakątek naszej planety.

CNP: chroniona nazwa pochodzenia

Jako produkt absolutnie wyjątkowy, związany z określonym, bardzo małym obszarem, guma mastyksowa otrzymała chronioną nazwę pochodzenia (CNP).

Jak wygląda, pachnie i smakuje mastyks?

Guma mastyksowa (mastyks) to początkowo klarowny, lepki sok, który z czasem krzepnie i przybiera żółto-brązowy kolor. Początkowo gorzki smak po kilku tygodniach staje się słodki. Smak ten w połączeniu z wyraźnym aromatem jest typowy dla mastyksu. Dojrzała żywica charakteryzuje się zatem silnym drzewno-owocowym aromatem i słodkim smakiem.

Skład żywicy (mastyksu)

Dokładny skład nie jest jeszcze znany. Ta wyjątkowa żywica składa się z unikalnego spektrum aktywnych i aromatycznych składników. To połączenie ponad 80 substancji prawdopodobnie wyjaśnia, dlaczego mastyks jest tak szeroko stosowany na całym świecie w żywności, farmaceutykach, lekach itp.

W szczególności zawiera on następujące substancje:

  • naturalne polimery
  • substancje lotne i aromatyczne, które tworzą olejek eteryczny
  • terpeny, fitosterole, polifenole
  • oraz szereg innych substancji o charakterze radykalnym, z których część została po raz pierwszy odkryta w przyrodzie

Nie zawiera:

Historia mastyksu

Starożytna

Mastyks z Chios jest ceniony od czasów starożytnych za swój charakterystyczny smak i działanie. Dokumenty wskazują, że mastyks był pierwszą naturalną gumą do żucia w historii ludzkości, organiczną gumą używaną do czyszczenia zębów i odświeżania oddechu.

Stosowano go nawet jako środek kosmetyczny do oczyszczania skóry twarzy i ciała. Guma mastyksowa (mastyks) z Chios jest również stosowana jako aktywny składnik wielu kremów, maści, wód kosmetycznych i innych preparatów farmaceutycznych.

Dioscorides - ojciec farmacji

Dioscorides (I wiek), uważany za "ojca farmakologii", podzielił wszystkie materiały lecznicze na 5 kategorii. Jego książka "O materiałach leczniczych" została prześcignięta dopiero w XVI wieku. W swojej książce Dioscorides wychwala właściwości mastyksu z Chios. Ponadto, według Dioscoridesa, żucie oprócz higieny jamy ustnej przyczynia się do świeżego oddechu. Wspomina również o oleju mastyksowym, który jest stosowany w wielu dziedzinach.

Prezent

Badanie gumy mastyksowej i jej działania było przedmiotem badań klinicznych i laboratoryjnych, a także artykułów naukowych w międzynarodowych czasopismach farmakologicznych. Od 2014 roku metoda i know-how uprawy żywicy zostały wpisane na reprezentatywną listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Rocznie z Chios eksportuje się około 250 000 kg żywicy, głównie do UE, USA, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Arabii Saudyjskiej i Australii.

Korzyści wynikające z zastosowania mastyksu z Chios

  1. przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego
  2. przyczynia się do higieny jamy ustnej

Zastosowanie mastyksu

Jak stosuje się mastyks i w jakim celu?

  1. Żywica (guma do żucia, przyprawa)
  2. Olej (kosmetyki, pielęgnacja jamy ustnej) 
  3. Proszek (suplement diety)

Suplementy diety z mastyksem są produktem naturalnym. Wyniki badań wykazały, że stosowanie maści jest szczególnie skuteczne w zmniejszaniu stężenia helicobacter pylori, a także w zapaleniu błony śluzowej żołądka, właśnie dzięki działaniu na helicobacter. Z badania wynika, że maść może być stosowana jako środek uzupełniający w walce z bakterią i skutkami jej obecności.

Według opinii klientów, mastyks pomaga zmniejszyć uczucie zgagi (refluksu).

1 z 3