Co to jest proszek z gumy mastyksowej?

Czym jest guma mastyksowa? Jest to żywica pochodząca z pnia i gałęzi drzewa mastyksowego (Pistacia lentiscus var. Chios), o której mówi się, że ma pozytywny wpływ na organizm. Jest stosowana w produktach kosmetycznych, a także w różnych potrawach i produktach spożywczych.

Czym jest sproszkowana guma mastyksowa?

Guma mastyksowa (Masticha, Mastix, mastic) to wyjątkowa żywica pochodząca z drzewa o nazwie Pistacia lentiscus, które rośnie w basenie Morza Śródziemnego. Jest to pokruszona żywica stosowana jako przyprawa lub w suplementach. Guma mastyksowa w proszku jest umieszczana w kapsułkach lub saszetkach i jest bardzo aromatyczna. Guma mastyksowa w proszku ma silny drzewno-owocowy aromat i biało-żółty kolor.

Do czego służy sproszkowana guma mastyksowa?

Guma mastyksowa w formie proszku (w kapsułkach) jest stosowana jako suplement diety. Mastyks wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.

Rozdrobniona guma mastyksowa może być mieszana z solą lub cukrem i stosowana jako przyprawa.

Jak kruszyć lub mielić mastyks (Chios Mastic Gum)?

Umieść kryształy gumy mastyksowej w zamrażarce na kilka godzin. Wtedy kruszenie i mielenie będzie łatwiejsze. Guma mastyksowa jest żywicą i, jak wszystkie żywice, jest lepka w wyższych temperaturach. Wcześniejsze zamrożenie gumy mastyksowej ułatwi pracę!

Kup gumę mastyksową tutaj

Rozdrabnianie za pomocą wałka do ciasta

  1. Umieść kryształy gumy mastyksowej na płaskiej powierzchni (wałku lub desce do krojenia, aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni roboczej).
  2. Przykryj kryształy mastyksu dużym kawałkiem plastiku.
  3. Przetaczaj wałek po plastiku, aż wszystkie kawałki mastyksu zostaną zmiażdżone.

Rozdrabnianie w moździerzu i tłuczku

  1. Włóż kryształki mastyksu do moździerza.
  2. Za pomocą tłuczka rozdrobnij wszystkie łzy mastyksu.
  3. Zmiel mastyks na proszek.

Młynek do kawy

Czy masz stary elektryczny młynek do kawy, którego nie używasz i nie będziesz już używać do mielenia kawy? Więc teraz jest jego moment! Znajdź go i użyj!

  1. Umieść zamrożone kryształy w młynku.
  2. Kryształki są kruszone szybko, zwykle 5-10 sekund.
  3. Ostrzeżenie! Nie miel kryształów dłużej niż to konieczne, ponieważ guma mastyksowa rozgrzeje się i przyklei do ostrza młynka i samego młynka.
Co to jest proszek z gumy mastyksowej?

Mastyks na normalne trawienie

1 z 4