Czym są kryształy gumy mastyksowej? Chios Mastic Gum (PDO)

Guma mastyksowa to żywica pozyskiwana z drzewa zwanego mastyksem, które "owocuje" tylko na greckiej wyspie Chios.

Kryształy mastyksu

Drzewa mastyksowe wytwarzają "kryształy mastyksu - łzy", które są zwykle suszone na drzewie i pod nim, ręcznie zbierane i pakowane w postaci samych kryształów lub mielone na proszek, który jest stosowany jako suplement diety przyczyniający się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Mastika, mastyks

Smak i aromat mastyksu

Guma mastyksowa krystaliczna ma charakterystyczny (i niepowtarzalny) aromat i smak, który przypomina nieco sosnę o smaku ziołowym. Charakterystyczny smak gumy mastyksowej staje się orzeźwiający podczas żucia, dlatego była ona żuta od czasów starożytnych - była to już starożytna guma do żucia

Duże kryształy do żucia, małe jako przyprawa

Lepiej jest żuć duże kawałki, ponieważ są bardziej miękkie w środku, małe kawałki są zwykle twarde jak kamień. Mastyks odświeża oddech. Jest również stosowany jako podstawowy składnik kosmetyków i jako przyprawa.

W przemyśle kulinarnym stosuje się go w tradycyjnym cieście noworocznym "Vasilopita", tradycyjnym słodkim cieście "tsoureki" i innych przepisach na słodkie herbatniki i ciasta, a także w produkcji konfitur, likierów, lemoniad i lodów.

Właściwości kryształów mastyksu

  • 100% czysta żywica naturalna
  • rzadka substancja naturalna
  • bez żadnej interwencji przemysłowej
  • produkt ChNP 
  • znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO
  • Europejska Agencja Leków (ΕΜΑ) uznała mastyks za naturalny produkt leczniczy

Ostrzeżenia i instrukcje użytkowania

Pistacja kleista Chios

Suplementy diety z mastyksu

1 z 4