Za dużo kwasu żołądkowego lub za mało: Jakie objawy występują i co pomaga?

Kwas żołądkowy jest w rzeczywistości bardzo użytecznym płynem, który zabija patogeny i odgrywa zasadniczą rolę w procesie trawienia. Jeśli jednak produkuje się go zbyt dużo lub zbyt mało, mogą pojawić się problemy takie jak wrzody żołądka lub niestrawność. Kwas żołądkowy w niewłaściwym miejscu, na przykład w przełyku, może również powodować dyskomfort ze względu na swoją agresywność. Przeczytaj teraz, jak możesz rozpoznać nadprodukcję lub niedostateczną produkcję kwasu żołądkowego i jakie są możliwości leczenia.

Za dużo kwasu żołądkowego lub za mało: Jakie objawy występują i co pomaga?

  • Definicja
  • Symptomy
  • Zbyt duża ilość kwasu żołądkowego
  • Leczenie zbyt dużej ilości kwasu żołądkowego
  • Zbyt mała ilość kwasu żołądkowego
  • Leczenie zbyt małej ilości kwasu żołądkowego

Czym w ogóle jest kwas żołądkowy i dlaczego go potrzebujemy?

Pewne komórki w żołądku wytwarzają codziennie około dwóch do trzech litrów kwasu żołądkowego. Oprócz wody, substancji śluzowych, systemu buforowego i tzw. czynnika wewnętrznego (umożliwiającego wchłanianie witaminy B12), składa się on również z kwasu solnego - kwasu żołądkowego.

Kwas żołądkowy jest produkowany przez komórki błony śluzowej żołądka, gdy tylko wystąpią określone bodźce: Samo spożycie pokarmu jest oczywiście jednym z nich, ale wystarczy też widok i zapach pysznego posiłku.

Gdy tylko spożyty pokarm trafi do żołądka, kwas żołądkowy zajmuje się przygotowaniem go do trawienia. Atakuje on strukturę białek i zabija wirusy i bakterie, które dostały się do żołądka wraz z pokarmem.

Kwas żołądkowy jest tak agresywny, że w zasadzie mógłby strawić żołądek. Zapobiega temu jednak ochronna błona śluzowa, która całkowicie pokrywa ścianę żołądka i w ten sposób bezpiecznie osłania żołądek przed kwasem.

Objawy zbyt dużej ilości kwasu żołądkowego:

  1. Zgaga, gdy kwas żołądkowy dostaje się do przełyku
  2. Ból brzucha lub pieczenie w żołądku
  3. Kwasowe regurgitacje
  4. Nieświeży oddech
  5. Kaszel i ból gardła
  6. Uszkodzenie wyściółki żołądka, takie jak zapalenie i wrzody
  7. Ucisk w żołądku i/lub mdłości

Objawy zbyt małej ilości kwasu żołądkowego

  1. Niespecyficzne zaburzenia trawienia, takie jak wzdęcia lub biegunka
  2. Uczucie pełności i ucisku w żołądku
  3. Nudności
  4. Nasilone infekcje
  5. Objawy niedoboru (np. witaminy B12 i wynikający z tego niedobór żelaza i/lub anemia)
  6. Zaburzona flora jelitowa (ponieważ mikroorganizmy nie są wystarczająco zabijane)

Co się dzieje, gdy produkowana jest zbyt duża ilość kwasu żołądkowego?

Jeśli odpowiedzialne za to komórki produkują zbyt dużo kwasu żołądkowego, ochrona błony śluzowej żołądka nie jest już zapewniona - żołądek nadmiernie się zakwasza (tzw. nadkwasota).

Odpowiedzialne za to mogą być następujące czynniki wyzwalające:

  • Nadmierne spożycie środków pobudzających, takich jak kofeina, alkohol i/lub nikotyna
  • Silny stres
  • Bardzo niezdrowa, wysokotłuszczowa dieta
  • Niektóre leki, na przykład przeciwbólowe
  • Zapalenie błony śluzowej żołądka wywołane przez bakterię Helicobacter pylori
  • Rzadziej, choroby takie jak zespół Zollingera-Ellisona, w którym produkcja kwasu żołądkowego jest nieprawidłowo stymulowana

Jeśli żołądek jest zakwaszony tylko przez krótki czas, zwykle nie stanowi to problemu. Jeśli jednak sytuacja ta utrzymuje się przez dłuższy czas, może mieć konsekwencje takie jak zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzody żołądka lub dwunastnicy. Ponadto możliwe jest, że kwas żołądkowy nie pozostaje w żołądku, ale podchodzi do góry i powoduje nieprzyjemną zgagę.

Leczenie zbyt dużej ilości kwasu żołądkowego

Możliwości leczenia zbyt dużej ilości kwasu żołądkowego - i zgagi z tym związanej:

  • Unikanie środków pobudzających: Spróbuj rzucić palenie; alkohol i kawa również powinny być spożywane tylko z umiarem.
  • Zmniejszenie stresu: Spróbuj znaleźć równowagę dla swojej stresującej codzienności. Niektórzy ludzie przeklinają sport, inni wolą relaksować się przy dobrej książce. Wypróbuj to, co robi ci dobrze.
  • Zmień swoje nawyki żywieniowe: Unikaj potraw, które są zbyt tłuste, pikantne lub słodkie. Zamiast tego wybieraj posiłki, które są lżejsze dla Twojego żołądka. 
  • Przyjmowanie leków: Blokery kwasów zmniejszają produkcję kwasu, podczas gdy leki zobojętniające neutralizują kwas żołądkowy. Niektóre leki ziołowe mogą również złagodzić objawy. Skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą, aby dowiedzieć się, który lek jest dla Ciebie odpowiedni.
  • Jeśli objawy nie ustępują lub nasilają się, należy poddać się dokładnej kontroli u lekarza. Metody badawcze, takie jak gastroskopia, mogą pomóc mu dotrzeć do sedna Twoich objawów - i odpowiednio dostosować terapię.

Co się dzieje, gdy produkowana jest zbyt mała ilość kwasu żołądkowego?

Jeśli komórki śluzówki żołądka produkują zbyt mało kwasu żołądkowego, nazywa się to niedoborem kwasu żołądkowego. Czynniki, które wpływają na tę zmniejszoną produkcję są tak samo zróżnicowane jak przyczyny zwiększonej produkcji.

Możliwe czynniki wyzwalające to m.in.

  1. Długotrwałe stosowanie leków hamujących wydzielanie kwasu żołądkowego
  2. Przewlekłe zapalenie żołądka typu A, w którym układ odpornościowy identyfikuje komórki żołądka jako wroga i atakuje je.
  3. Starzenie się - które również może osłabić zwieracz między żołądkiem a przełykiem i zwiększyć refluks.
  4. Stres (kiedy uwolnienie hormonów stresu powoduje wyłączenie czynności w przewodzie pokarmowym)
  5. Operacje w okolicy żołądka

Zazwyczaj zbyt mała ilość kwasu żołądkowego prowadzi do objawów trawiennych, takich jak ból brzucha, wzdęcia i/lub biegunka.

Brak kwasu żołądkowego oznacza, że miazga pokarmowa nie może zostać prawidłowo rozłożona w żołądku: W rezultacie pokarm albo pozostaje w żołądku przez bardzo długi czas, albo o wiele za duże składniki dostają się do jelita, a oba te zjawiska powodują charakterystyczne dolegliwości.

W wielu przypadkach brakowi kwasu żołądkowego towarzyszy również anemia z niedoborem witaminy B12. Aby witamina ta mogła być wchłaniana w odpowiednich ilościach, w żołądku potrzebne jest kwaśne środowisko - jeśli go nie ma, ponieważ wytwarzana jest zbyt mała ilość kwasu żołądkowego, cierpi na tym również zaopatrzenie organizmu w witaminę B12.

W końcu ten niedobór może prowadzić do anemii, ponieważ tworzenie czerwonych krwinek jest zaburzone.

Leczenie zbyt małej ilości kwasu żołądkowego

W leczeniu zbyt małej ilości kwasu żołądkowego można również stosować leki, ale tylko te, które stymulują produkcję kwasu żołądkowego. Ponadto wskazane jest włączenie do diety gorzkich pokarmów, takich jak brokuły czy szpinak - pobudzają one trawienie, a tym samym mogą pomóc w zrekompensowaniu braku kwasu żołądkowego.

Ponadto, warto również nieco przemyśleć swoje nawyki dotyczące stylu życia i w razie potrzeby dostosować je. Postaraj się w miarę możliwości wygnać stres ze swojego codziennego życia.

Pomocne mogą być specjalne programy zarządzania stresem, a także kursy jogi, progresywnej relaksacji mięśni i tym podobne. Jeśli przyjmujesz leki, które zakłócają produkcję kwasu żołądkowego, lekarz może pomóc Ci znaleźć alternatywne rozwiązania, które są łatwiejsze dla Twojego żołądka.

Jeśli podejrzewasz, że masz zbyt mało kwasu żołądkowego, najlepiej mimo wszystko udać się do lekarza: On lub ona może potwierdzić lub obalić Twoje podejrzenia i rozpocząć odpowiednią terapię. Gdy postawi on już ostateczną diagnozę, w leczeniu można zastosować specjalne kapsułki z kwasami.

Są one przyjmowane z jedzeniem i uwalniają w żołądku brakujący kwas solny. W ten sposób spożyte pokarmy mogą być trawione bez zakłóceń - a osoby dotknięte chorobą nie odczuwają już uciążliwych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Za dużo kwasu żołądkowego lub za mało: Jakie objawy występują i co pomaga?

Źródło tekstu można znaleźć tutaj

    Suplementy diety z mastyksu

    1 z 4