Najnowszy artykuł o oleju mastyksowym
- Olej Mastyksowy jest bardzo obiecującym składnikiem zdrowotnym...
Streszczenie: Monoterpeny są związkami bioaktywnymi, jednak badania nad ich metabolicznym losem u ludzi są rzadkie. Celem niniejszej pracy była identyfikacja i ilościowe oznaczenie bioaktywnych monoterpenów mircenu, α- i β-pinenu śródziemnomorskiego produktu Mastyks (olej mastyksowy) w ludzkim osoczu po ostrym spożyciu pojedynczej dawki. Było to otwarte, jednoramienne badanie ostre. Po całonocnym poście zdrowym mężczyznom podawano olej mastyksowy. Próbki krwi pobierano w różnych punktach czasowych przed i po spożyciu.
Przeprowadzono nowatorską aplikację GC-MS-MS w celu wykrycia i ilościowego oznaczenia terpenów w MO i osoczu. Określono również odporność lipidów w surowicy na utlenianie. Alfa-pinen, β-pinen i mircen zostały zidentyfikowane i oznaczone ilościowo w osoczu. Stężenie alfa-pinenu znacząco wzrosło po 0,5 h spożywania oleju mastyksowego, pozostając znacząco zwiększone po 1 h, 2 h, 4 h, 6 h i 24 h. Beta-pinen i mircen wykazywały podobne wzorce.
Wzrost odporności lipidów w surowicy na utlenianie był znaczący po 1 h, osiągnął szczyt po 2 h i pozostał znaczący do 4 h. Podsumowując, α-pinen, β-pinen i mircen obecne w oleju mastyksowym są wchłaniane przez ludzi.
(Identyfikator ClinicalTrials.gov: NCT04290312).
Olej mastyksowy – wchłanianie i korzyści
- Olej mastyksowy zawiera bioaktywne monoterpeny: alfa-pinen, beta-pinen i mircen
- Badania wykazały, że te związki są wchłaniane do ludzkiego osocza po spożyciu pojedynczej dawki
- Stężenie alfa-pinenu znacząco wzrasta już po 30 minutach i pozostaje podwyższone do 24 godzin
- Podobne wzorce wykazują beta-pinen i mircen
- Olej mastyksowy poprawia odporność lipidów w surowicy na utlenianie, ze szczytem efektu po 2 godzinach
Olej mastyksowy to naturalny składnik wspierający zdrowie, którego działanie potwierdzają badania kliniczne. Więcej szczegółów znajdziesz tutaj.