Korzyści zdrowotne związane z inuliną
Treść artykułu: Korzyści zdrowotne związane z inuliną
- Przegląd
- Korzyści wynikające z zastosowania inuliny
- Suplementy diety z inuliną
- Efekty uboczne i czynniki ryzyka
Przegląd
Rośliny naturalnie wytwarzają inulinę i wykorzystują ją jako źródło energii. Obecnie jest ona dodawana do coraz większej liczby produktów spożywczych ze względu na swoje zalety i możliwości adaptacyjne. Przeczytaj, aby dowiedzieć się więcej o tym źródle błonnika i o tym, jakie korzyści może Ci przynieść.
Źródła inuliny
Inulinę można znaleźć naturalnie w żywności, takiej jak:
- korzeń cykorii
- karczochy
- agawa
- szparagi
- banany
- czosnek
- pory
- pszenica
- cebula
- dzikie bataty
Dzięki kremowej konsystencji, inulina funkcjonuje jako zamiennik tłuszczu w margarynie i sosach sałatkowych. Jest również używana do zastąpienia części mąki w wypiekach.
Korzyści wynikające z zastosowania inuliny
Inulina ma wysoką zawartość błonnika i jest niskokaloryczna. Ma również inne korzyści dla zdrowia.
Utrzymuje Cię w pełni sił (dzięki błonnikowi)
Błonnik to każdy rodzaj węglowodanów, których organizm nie może strawić. Przemieszcza się przez jelita w nienaruszonym stanie i dalej do okrężnicy, by służyć jako pokarm dla tamtejszych bakterii. Błonnik ma niską wartość kaloryczną, ale jest niezbędny dla dobrego zdrowia.
Błonnik w inulinie jest rozpuszczalny, co oznacza, że rozpuszcza się w wodzie. Rozpuszcza się w żołądku, a następnie tworzy galaretowatą substancję, która:
- spowalnia trawienie
- zwiększa uczucie pełności
- zmniejsza wchłanianie cholesterolu podczas przechodzenia przez przewód pokarmowy
Wspiera zdrowie układu pokarmowego
Twoje jelita zawierają od 15 000 do 36 000 gatunków bakterii. Tylko niewielka część bakterii w organizmie ma potencjał, by być szkodliwą. Dobre bakterie zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Inulina stymuluje niektóre z tych bakterii do wzrostu.
Inulina wspomaga trawienie poprzez zwiększenie liczby dobrych bakterii w jelitach, szczególnie Bifidobakterii i Lactobacilli.
Bakterie te pomagają:
- odeprzeć niepożądane patogeny (złe bakterie)
- zapobiegać infekcjom
- stymulować układ odpornościowy
Inulina dodaje również objętości do stolca i zwiększa częstotliwość wypróżnień. Możesz mieć więcej wypróżnień, ale inulina spowalnia ogólne trawienie. Dzięki temu twoje ciało może lepiej wchłaniać składniki odżywcze z jedzenia, które spożywasz.
Badania sugerują, że inulina może również umożliwić organizmowi lepsze wchłanianie wapnia. Wapń tworzy silniejszy układ kostny.
Kontroluje poziom cukru we krwi
Inulina spowalnia trawienie, w tym trawienie węglowodanów. Pozwala to na powolne uwalnianie cukru bez spikingów, co sprzyja zdrowemu poziomowi cukru we krwi.
Badanie z 2015 roku wykazało, że inulina może przynieść korzyści osobom z prediabetes. Może działać jako potencjalny stabilizator cukru we krwi, gdy jest obecny w diecie przez długi okres czasu.
Niektóre badania sugerują, że te właściwości sprawiają, że inulina jest dobrym pomocnikiem w zarządzaniu wagą.
Może potencjalnie obniżyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego
Badania pokazują, że wysokie spożycie błonnika pokarmowego, takiego jak inulina, jest związane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka. Naukowcy aktywnie badają wykorzystanie inuliny w celu zapobiegania rakowi.
Jako środek wzmacniający układ odpornościowy, może być również dobrym suplementem zapobiegającym nowotworom układu pokarmowego. Potrzeba więcej badań, zanim będzie można wysunąć jakiekolwiek mocne twierdzenia na temat wpływu inuliny na raka okrężnicy.
Inulina suplementy
Inulina suplementacyjna jest dostępna w formie kapsułek i proszku. Typowa dawka to 3,1 grama dziennie. Być może wolisz pozyskiwać inulinę poprzez spożywanie pokarmów, w których występuje ona naturalnie.
Rozważ użycie suplementów inuliny, aby dodatkowo promować zdrowie trawienne, jeśli jesteś na schemacie probiotycznym lub obecnie używasz antybiotyków w leczeniu choroby bakteryjnej.
W badaniu z 2015 roku przetestowano sproszkowaną formę inuliny, aby określić, czy przyczyniła się ona do uczucia zdrowia i dobrego samopoczucia. Osoby, które przyjmowały inulinę były szczęśliwsze, mniej głodne i czuły się pełniejsze przez pewien czas niż osoby, które otrzymywały placebo.
Działania niepożądane i czynniki ryzyka związane ze stosowaniem inuliny
Każda ilość inuliny jest uważana za bezpieczną do spożycia przez ludzi. Jest niezwykle mało prawdopodobne, że wywoła ona jakąkolwiek reakcję alergiczną.
Po rozpoczęciu stosowania inuliny może wystąpić dyskomfort trawienny, taki jak nadmierne wzdęcia lub luźne stolce.
Pij dużo wody podczas włączania jej do swojej diety i upewnij się, że zaczynasz od małych dawek. Pomoże to zapobiec problemom trawiennym, takim jak wzdęcia, biegunka czy zaparcia.
Jeśli jesteś w ciąży, powinnaś porozmawiać z lekarzem przed przyjęciem jakiegokolwiek produktu uzupełniającego, w tym inuliny.
Źródło tekstu: healthline.com, źródło obrazu: Pixabay
Mastyks na normalne trawienie
-
Mastyks Vital Double Action (60 kapsułek) Masticlife
Cena regularna 169,00 złCena regularnaCena jednostkowa / na -
Mastyks Strong&Pure (40 kapsułek) Masticlife
Cena regularna 75,50 złCena regularnaCena jednostkowa / na0,00 złCena promocyjna 75,50 zł -
Mastyks+ Prebiotic (160 kapsułek) Masticlife
Cena regularna 209,50 złCena regularnaCena jednostkowa / na -
Mastyks Comfort (28 saszetek) Masticlife
Cena regularna 109,50 złCena regularnaCena jednostkowa / na