Czy ditlenek krzemu jest bezpieczny?

Treść artykułu: Czy ditlenek krzemu jest bezpieczny?

  • Opis
  • W żywności i suplementach
  • Badania
  • Ograniczenia
  • Na wynos

Opis

Kiedy spojrzysz na etykietę żywności lub suplementu, prawdopodobnie zobaczysz składniki, o których nigdy nie słyszałeś. Niektórych możesz nawet nie być w stanie wymówić. Choć niektóre z nich mogą budzić wątpliwości lub podejrzenia, inne są bezpieczne, a odstraszająca jest jedynie ich nazwa.

Jednym z takich składników jest ditlenek krzemu. Znajduje się on w wielu produktach, ale często jest źle rozumiany.

Czym jest ditlenek krzemu?

Ditlenek krzemu (SiO2), znany również jako krzemionka, jest naturalnym związkiem składającym się z dwóch najobficiej występujących materiałów na ziemi: krzemu (Si) i tlenu (O2).

Ditlenek krzemu jest najczęściej rozpoznawany w postaci kwarcu. Występuje naturalnie w wodzie, roślinach, zwierzętach i ziemi. Skorupa ziemska składa się w 59 procentach z krzemionki. Stanowi ona ponad 95 procent znanych skał na naszej planecie. Kiedy siedzisz na plaży, to ditlenek krzemu w postaci piasku dostaje się między twoje palce.

Występuje nawet naturalnie w tkankach ludzkiego ciała. Chociaż nie jest jasne, jaką rolę odgrywa, uważa się, że jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego potrzebuje nasz organizm.

Dlaczego znajduje się w żywności i suplementach?

Ditlenek krzemu występuje naturalnie w wielu roślinach, takich jak:

  • zielone warzywa liściaste
  • buraki
  • papryka
  • brązowy ryż
  • owies
  • lucerna

Ditlenek krzemu jest również dodawany do wielu produktów spożywczych i suplementów. Jako dodatek do żywności służy jako środek przeciwzbrylający, zapobiegający zbrylaniu. W suplementach stosuje się go, aby zapobiec sklejaniu się różnych sproszkowanych składników.

Podobnie jak w przypadku wielu dodatków do żywności, konsumenci często mają obawy dotyczące ditlenku krzemu jako dodatku. Jednak liczne badania sugerują, że nie ma powodu do tych obaw.

Co mówią badania?

Fakt, że ditlenek krzemu znajduje się w roślinach i wodzie pitnej sugeruje, że jest on bezpieczny. Badania wykazały, że krzemionka, którą spożywamy w naszej diecie, nie gromadzi się w naszym organizmie. Zamiast tego jest wypłukiwana przez nerki.

Jednak postępująca, często śmiertelna choroba płuc - krzemica - może wystąpić w wyniku przewlekłego wdychania pyłu krzemionkowego. Ta ekspozycja i choroba występuje głównie u osób pracujących w:

  • górnictwie
  • budownictwo
  • kamieniołomach
  • przemyśle stalowym
  • piaskowanie

Podczas gdy wiele badań dotyczących krzemionki zostało przeprowadzonych na zwierzętach, naukowcy nie znaleźli związku między dodatkiem do żywności w postaci ditlenku krzemu a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka, uszkodzenia narządów lub śmierci. Ponadto badania nie znalazły dowodów na to, że ditlenek krzemu jako dodatek do żywności może wpływać na zdrowie reprodukcyjne, masę urodzeniową lub masę ciała.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) również uznała ditlenek krzemu za bezpieczny dodatek do żywności. W 2018 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wezwał Unię Europejską do nałożenia surowszych wytycznych dotyczących ditlenku krzemu do czasu przeprowadzenia dalszych badań. Ich obawy koncentrowały się na nanocząsteczkach (z których niektóre były mniejsze niż 100 nm).

Wcześniejsze wytyczne opierały się na dokumencie z 1974 r. przygotowanym we współpracy ze Światową Organizacją Zdrowia. W dokumencie tym stwierdzono, że jedyne negatywne skutki zdrowotne związane z ditlenkiem krzemu były spowodowane niedoborem krzemu. Bardziej aktualne badania mogą zmienić wytyczne i zalecenia.

Czy ustalono bezpieczne limity?

Chociaż dotychczasowe badania sugerują, że nie ma wielu zagrożeń związanych ze spożyciem ditlenku krzemu, FDA ustaliła górne limity jego spożycia: Ditlenek krzemu nie powinien przekraczać 2% całkowitej masy żywności. Wynika to głównie z faktu, że ilości wyższe niż ustalone limity nie zostały wystarczająco zbadane.

Na wynos

Ditlenek krzemu występuje naturalnie w ziemi i naszych ciałach. Nie ma jeszcze dowodów sugerujących, że jego spożycie jako dodatku do żywności jest niebezpieczne, ale potrzebne są dalsze badania nad tym, jaką rolę odgrywa w organizmie. Przewlekłe wdychanie pyłu krzemionkowego może prowadzić do chorób płuc.

Osoby cierpiące na poważne alergie mają interes w tym, by wiedzieć, jakie dodatki znajdują się w spożywanej przez nich żywności. Ale nawet jeśli nie masz takich alergii, najlepiej jest zachować ostrożność w przypadku dodatków do żywności. Nawet niewielkie zmiany w poziomie minerałów mogą mieć głęboki wpływ na zdrowe funkcjonowanie organizmu. Dobrym podejściem jest spożywanie pełnowartościowej żywności i uzyskanie zdrowego poziomu ditlenku krzemu.

Które suplementy diety Masticlife zawierają dwutlenek krzemu (krzemionkę)?

Masticlife jest europejską firmą, która przestrzega standardów UE dotyczących suplementów diety. Ponieważ dwutlenek krzemu działa jako naturalny środek przeciwzbrylający, używamy go, aby zapobiec zbrylaniu się mastyksu i inuliny. Które suplementy diety z mastyksem zawierają ten tlenek?

Czy ditlenek krzemu jest bezpieczny?
Źródło tekstu: tutaj

Mastyks na normalne trawienie

1 z 4